Föräldrars ord

Maria MorrisJag har tränat vattengympa under båda mina graviditeter, dels för träningens skull men lika mycket för den trevliga gemenskapen, alla skratt i bassängen, massa goda råd och pepp från Maria och för att få en stund som bara är för mig och barnet i magen. Oavsett hur trött och less man varit när man åkt till träningen så har det varit en härligt stund i badet och en skön känsla av styrka och avslappning efteråt. Jag upplever att jag har haft två oerhört enkla förlossningar och det tackar jag Maria för, hennes råd var en enorm hjälp för mig både inför och under själva förlossningen. Nu vet jag vikten av att andas lugnt och hur jag ska göra det samt att slappna av. Parvattengympan var jätterolig och toppen på alla sätt och vis. Den gav oss massvis då min sambo fick kunskapen direkt från Maria istället för i andra hand från mig. I och med detta kunde han vara ett extra stort stöd för mig under förlossningen.
Maria är en fantastisk tränare som får en att kämpa lite extra hela tiden trots att man är helt slut. Hennes goda råd fick mig att känna mig trygg, speciellt då jag vet att de är baserade på lång erfarenhet och egna graviditeter. Jag rekommenderar Marias vattengympa till alla gravida, oavsett om du är i början eller slutet av din graviditet.
/Maria

UlrikaJag började med vattengympan tidigt i min graviditet och höll på ända till sommarstoppet då jag var i vecka 36 (jag hade gärna fortsatt längre). Vattengympan var bra på så många olika sätt, jag gillade att kunna ta i precis så mycket jag orkade med varje gång, vattnet var varmt och skönt och Maria är bara SÅ bra – entusiastisk och personlig!
Förutom själva motionen så uppskattade jag att vi jobbade med det mentala, att visualisera barnet och förlossningen. Vi fick också öva på knipövningar och avslappning/massage.
Missa inte pargympan då partnern får följa med, ett jättemysigt pass på tu man hand!
/Ulrika

AnnikaFör mig har vattengympan varit något att se framemot varje vecka – en energikick. Dels får man träffa andra gravida och utbyta tankar och  erfarenheter med, men sen är vattengympan ett skonsamt och ”lätt” sätt att träna på när man känner sig tung. Jag har även fått träna på avslappning och andning som jag vet jag kommer ha nytta av vid förlossningen. Jag rekommenderar varmt Marias vattengymnastik till alla gravida.
/Annika

CarolaJag valde att gå på vattengymnastik under båda mina graviditeter eftersom det ger bra och skonsam motion, man lär känna nya vänner och bekanta men framförallt för att träna profylax för att ge mig mod att kunna möta mina förlossningar då jag lider av förlossningsrädsla. Jag upptäckte under min första graviditet och förlossning att vattengymnastiken gett mig mycket mer än bara motion. Marias övningar innehåller små knep och tips som kom väldigt bra till användning under förlossningarna! Min sambo har också uppskattat vattengymnastiken genom att han blivit mer delaktig i förlossning och förberedelse genom de massageövningar vi tränat på varandra under vattengymnastikens par-pass och tillsammans utgjorde vi ett fantastiskt team! Vattengymnastiken har varit otroligt viktig för mig under mina graviditeter och det är fantastiskt hur Marias små tips och knep kommer väl till användning! I och med att jag valde att bli mer aktiv, genom att själv ta kontroll över min förlossning och inte känna mig utelämnad till någon annan, fick jag självförtroendet att uppleva min absoluta drömförlossning; min andra dotter föddes genom en helt naturlig födsel! Om det blir några fler barn för min del kommer jag definitiv börja på vattengymnastiken igen! Maria är full av härlig energi, så det är svårt att stå still i bassängen! ;)
/Carola

EvaFör mig var vattengympa en bra förlossningsförberedelse, både på kroppslig och mental nivå. Det var kul att hålla  igång även med en stor mage och vattnet gör ju att man känner sig mindre ”tung”. En skön stund att koppla bort vardagen och koncentrera sig på sig själv och bebisen. Andningen som vi hade tränat och att vara avslappnad hjälpte mig att klara födelsen av mitt andra barn utan annan smärtlindring. Det var en otrolig upplevelse att vara medveten hela tiden och att känna hur kroppen kunde föda fram en ny människa. Stor tack till Maria och hennes engagemang.
/ Eva

Cajsa-StinaFör mig har vatten alltid gjort mig lugn så därför valde jag att gå på vattengympa när jag var gravid. Det var lugnande, jag kände mig smidig och lätt i det varma vattnet. Det var roligt att träffa andra gravida och göra avslappningsövningar tillsammans. Maria är en helt fantastisk ledare och alla henne ord ekade i mitt huvud under hela förlossningen. Eftersom att jag kunde bli så avslappnad i vattnet så var badet ingen tvekan på förlossningen. Jag låg det varma badet i 2 timmar och det kom in 3 barnmorskor och berömde mig för att jag kunde slappna av och andas så bra. Positiva tankar, medveten närvaro och andning hjälpte mig. Allt det och mer fick vi lära oss i bassängen. Tack vare Marias vattengympa fick jag en helt underbar förlossning.
/Cajsa-Stina